Agenda 1 februari 2022

Agenda 1 februari 2022

Deze avond krijg je onder andere een pitch van het onderstaande boek. Binnenkort zullen wij de naam van de spreker nog communiceren.

Titel: The First Rule of Safety Culture: A Counter-C-Word Manifesto (2021) 

AuteurCarsten Busch

Korte omschrijving

This book is about thinking critically about Safety Culture. The world desperately needs books with that perspective. This book is not a Safety Culture as the Path to Bliss in Five Steps-type text.

Carsten discusses Safety Culture discourse, approaches, and applications critically. For example, whether we should see culture as a tool to fix something or rather as a lens to study and understand. And if you ever wanted to become a culture architect, hopefully you will think twice after reading this.

The book also tries to offer some useful and practical suggestions for different approaches, or at least different ways to think about these subjects. 

Als je het leuk vindt, lees het dan mee. En als je ook een boek wilt pitchen laat dat dan weten aan de  NNR-Boekencommissie: Martin van Staveren en Elsabé

Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen

In het kader van de kennisdeling binnen ons netwerk delen we graag de kennis van ons leden. Mochten jullie ideeën hierover hebben laat het ons weten.

Derhalve voegen we het artikel van Adriaan Hagdorn toe, zijn artikel “De Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen, Betekenis voor de vervoersector in het licht van cybersecurity”, dat recent is gepubliceerd in het Tijdschrift Vervoer & Recht, 2021, nr. 5.

Het artikel bevat een overzicht van de Europese en nationale cybersecurityregelgeving die van toepassing is op de vervoersector. Deze regelgeving betreft allereerst de Europese richtlijn inzake netwerk- en informatiebeveiliging uit 2016 (de zogenaamde “NIB-richtlijn”) en de implementatie daarvan in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) en onderliggende regelgeving in Nederland. Van belang is onder meer dat de vervoermodaliteiten als “vitaal” zijn aangemerkt en al zijn of nog worden aangewezen (zoals NS) als “Aanbieder van een Essentiële Dienst (AED)” in de zin van de Wbni.

Indien jullie hier aanvullende vragen over hebben dan kunnen jullie Adriaan altijd rechtstreeks benaderen.

Wij wensen jullie hele fijne en gezonde feestdagen en heel graag tot ziens in 2022.

Namens het bestuur

Erik van Marle