Agenda 5 september 2022

Agenda 5 september 2022

Voor deze bijeenkomst waren wij te gast bij Nicole Verheij.bij van Van Benthem & Keulen B.V., Archimedeslaan 61 te Utrecht.

De spreker was Benno Baksteen

Benno nam ons met een paar kleurrijke verhalen uit zijn rijke ervaring in de luchtvaart mee in de lessen die hij in zijn loopbaan heeft geleerd. Je kreeg beeld bij wat er in de praktijk gebeurt als je moet kiezen tussen strijdige doelstellingen. De uiteenzetting had een verhalend karakter en is gestoeld op drie ijzersterke uitgangspunten:

  1. Veiligheid kan nooit de hoogste prioriteit hebben.
  2. Veiligheid ontstaat niet door regels, maar door wat mensen doen.
  3. De wereld is fundamenteel onvoorspelbaar.

Hoe vindt de bemanning in de cockpit de juiste balans? En, werkt dat ook zo voor de organisaties waarin de NNR-leden werkzaam zijn? De hand-out van de presentatie staat inmiddels op het openbare deel van deze website. Klik hier.

Benno Baksteen

Benno Baksteen heeft veertig jaar operationele luchtvaartervaring. In 1966 begon zijn opleiding tot verkeersvlieger aan de Rijksluchtvaartschool te Eelde en na zijn militaire dienstplicht bij de Marine Luchtvaartdienst trad hij in 1970 in dienst bij de KLM als eerste officier op de DC 9. Van 1988 tot 2003 was hij gezagvoerder op de Boeing 747 en in 2006 ging hij met pensioen als gezagvoerder op de Boeing 777.

Vanaf 1974 was hij actief in diverse functies binnen de VNV, de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers en van mei 1989 tot mei 1997 was hij daarvan de president. In 2005 was hij lid van de Gemengde Overheidscommissie Risicobeleid in het kader van het Programma Andere Overheid en in 2007 werd hij benoemd tot voorzitter van DEGAS, de Dutch Expert Group Aviation Safety, een adviescollege van de minister van (toen) Verkeer en Waterstaat.

Sinds 1989 verschijnt hij af en toe in de media om luchtvaartzaken voor een algemeen publiek inzichtelijk te maken en vanaf 1994 tot en met 2018 verzorgde hij gastcolleges over veiligheid, kwaliteit en lerende organisaties aan de faculteit bedrijfskunde van de Universiteit Twente.

Voorafgaande deze voordracht pitcht Elsabé Willeboordse het boek van Carsten Busch (2022) The first rule of Safety culture.