De wereld is niet langer plat

De wereld is niet langer plat

NRC, 10 mei 2020 | “Pascal Lamy, voormalig directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en oud-Eurocommissaris voor Handel, zit al weken vast op het Normandische platteland. Hij gebruikt die tijd om digitaal met mensen over de hele wereld te discussiëren over de internationale handel – zijn specialisme – na Covid-19.”

(…)

“De obstakels die we nu steeds vaker zien, komen uit een heel andere hoek: veiligheids- en kwaliteitseisen voor voedsel, speelgoed en auto’s, milieuvoorschriften, verboden op bepaalde pesticiden. Dat zijn voorzorgsmaatregelen. Als ik rozen naar jouw land wil exporteren, moet ik aan allerlei sanitaire maatregelen voldoen. Dat betekent dat de wereld niet langer plat is. Een goede roos in één land is niet hetzelfde als een goede roos in een ander land. Dit soort obstakels bestond al langer. Bij de WTO hielden we ze scherp in de gaten: het kon verkapt protectionisme zijn.”

(…)

“Alles draait nu om resilience, weerbaarheid. Gisteren zei de econoom Alan Kirman in een videoconferentie: ‘In de wereldhandel werden productielijnen ingericht volgens het principe just in time. Dat wordt nu: just in case.’ Dat is het precies. Wat jou vooral drijft, is niet meer buitenlandse concurrenten van je markt weren maar je mensen beschermen.”

(…)

“De Europeanen zijn, met de Amerikanen, de meesters van het precautionisme. Omdat de EU gezamenlijk, als blok, beleid maakt voor het milieu, consumentenbescherming en het klimaat, maken bedrijven over de hele wereld hun producten volgens Europese regels. Als Europese landen het afzonderlijk zouden doen, zou dit niet gebeuren.”

Naar alle uit de media berichten