Minder coronapa­tiën­ten toelaten?

Minder coronapa­tiën­ten toelaten?

Parool, 5 februari 2021 | Als hoofd van de ic van Amsterdam UMC ziet Armand Girbes hoe de covidzorg ziekenhuizen ontwricht. Hij vindt het oneerlijk dat corona steeds voorrang krijgt. ‘Het is juist ántisociaal.’

“Veel schade blijft onbenoemd en ongeteld. Veel zal zich ook pas de komende jaren openbaren. Over twee of drie jaar gaan we evalueren, dan komen er commissies, die gaan de conclusies trekken die ik al sinds maart trek.”

“Als intensivist weet ik goed wat dat betekent. Dan moet je keuzes maken. Net zoals vroeger, de afweging: hoe ga je de capaciteit die we hebben eerlijk verdelen over álle patiënten? Maar dat doen we niet. We maken een passieve, oneerlijke keuze, door te laten gebeuren dat de ic’s volliggen met coronapatiënten, en de overige zorg af te schalen. Alsof coronapatiënten zieliger zijn dan andere patiënten. Dat is onrechtvaardig.”

“(…) het heel barmhartig klinkt dat we de coronazorg nu steeds voor laten gaan op andere zorg. Maar als je goed nadenkt is het ántisociaal. Ik vrees dat we in onze luxe maatschappij niet in staat zijn, nooit geleerd hebben, om dit soort keuzes te maken. De politiek ook niet. Niemand durft te zeggen: we moeten minder coronapatiënten toelaten op de ic. Iedereen vlucht, kijkt de andere kant op, terwijl het probleem levensgroot is.”

“Ik vertel dit verhaal al sinds maart. En wat mij betreft is het een heel logisch verhaal. Maar het is nog steeds niet opgepikt. Of het nu te laat is? (…) Het is nooit te laat. Maar het gaat wel verdomde langzaam.”

Klik hier voor het artikel

Naar alle uit de media berichten