Gezondheidszorg als handelswaar

Aanklikbaar

Maarten Rutgers

 

De Nederlandse gezondheidszorg behoort tot de beste zorgstelsels ter wereld. Toch wordt er voortdurend aan gesleuteld. Men is bang dat het anders onbetaalbaar zal worden. Vrije marktwerking zouden kostenstijgingen kunnen voorkomen. Maar passen markt en gezondheidszorg wel bij elkaar?

Deze vraag wordt behandeld in het boek ”Gezondheidszorg als handelswaar. Worden we daar beter van?” Maarten Rutgers beschrijft hierin waar de huidige liberale visie op de inrichting en bekostiging van onze gezondheidszorg vandaan komt. Hij geeft een overzicht van de huidige staat van onze gezondheidszorg, gevolgd door een korte historische schets van het Nederlandse zorgstelsel. Rutgers traceert de wortels van de moderne visie naar de idealen van de Verlichting en toont hoe deze idealen in onze tijd doorwerken. Aan de hand van de begrippen ‘gelijkheid’, ‘vrijheid’, ‘broederschap’, met daarnaast het niet minder belangrijke begrip ‘geloof’, laat hij zien tot welke ideeën, maar vooral ook praktische uitvoeringen, de verlichtingsidealen hebben geleid. Ze werken door in de principes van toegankelijkheid, keuzevrijheid, solidariteit en in het denken over medische ethiek.

Rutgers analyse geeft een beter begrip van de argumenten die in de huidige discussie over gezondheidszorg worden gebruikt. Ze brengt een dieper inzicht in de verschillende standpunten en maakt de weg vrij voor het organiseren van een duurzame, betaalbare en meer humane gezondheidszorg.

Besproken op 27 november 2018

 

terug naar het overzicht