Omvallende ziekenhuizen

Maarten Rutgers

Maarten Rutgers was vele jaren bestuurder van ziekenhuizen. Nu is hij op diverse plekken toezichthouder en is hij voorzitter van de Vereniging voor Veilige Curatieve Zorg (www.VVCZ.nl). Maarten is lid van het NNR.

Op 25 oktober 2018 verklaarde de rechtbank Midden-Nederland de MC IJsselmeerziekenhuizen failliet. Het betreft de ziekenhuizen MC Zuiderzee (Lelystad), MC Emmeloord, MC Dronten en de verloskundigenpraktijk De Kreek (Lelystad). Dezelfde dag verklaarde rechtbank Amsterdam het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam failliet. Alle ziekenhuizen zijn onderdeel van de MC Groep.

Maarten gaat in op:

  • Hoe draagt het huidige systeem bij aan het faillissement van een ziekenhuis (en waardoor kan dit elk ziekenhuis overkomen)?
  • Kan iemand redelijkerwijs voorkomen dat het overplaatsen van de patiënten binnen 24 uur moest gebeuren (i.p.v. verspreid over enkele dagen/weken)?

Hij legt uit hoe het huidige systeem toestaat dat ziekenhuizen omvallen. Met illustratie uit o.a. de casus Slotervaart/IJsselmeerziekenhuizen, maar ook andere (de afgelopen jaren gingen al twee ziekenhuizen failliet), laat zich dat uitleggen. Zelf ervoer Maarten in Terneuzen hoe dichtbij een faillissement kan komen.

Gepresenteerd op 27 november 2018

 

terug naar het overzicht