Reactief of preventief

Pieter Cobelens

Pieter Cobelens speelde 14 jaar een belangrijke rol in het optreden van de Nederlandse krijgsmacht. Zo was hij als Directeur Operaties verantwoordelijk voor het Nederlandse optreden in Irak en Afghanistan. In zijn laatste functie bij Defensie transformeerde hij als Directeur de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst in een moderne dienst die bondgenoten als belangrijke speler beschouwen. Hij was luchtmachtofficier, volgde de KMA en de Hogere stafvorming, is bestuurskundige, overheidsmanager van het jaar 2005 en vele malen onderscheiden waaronder – op aanvraag van zijn personeel – het officierschap in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.

Na zijn dienstverlaten in 2011 ging hij verder met zijn missie om Nederland cyber technisch veilig te krijgen op eigen ‘Nederlandse’ kracht. In 2017 richtte hij www.cybersecurityketen.nl op. Cobelens is oprichter van de organisatie Military Talent for Business Solutions (M4B), die bemiddelt voor oud-kolonels en generaals voor bijvoorbeeld interim banen, denktanks en advieswerkzaamheden in het bedrijfsleven. Hij adviseert diverse bedrijven op strategisch niveau. Regelmatig kun je hem zien en horen in Pauw, Jinek, van Liempt, Eenvandaag, Nieuwsuur en de ‘Friday move’ van Wilfred Genee op BNR en Nieuws & Co op NPO1.

Pieter Cobelens vertelt vanuit zijn ervaring als directeur van de MIVD over:

  • de wijze waarop Nederland het risico op terreur beheerst en
  • de afwegingen tussen waarden die daarbij een rol spelen.

Na een toelichting van de diverse vormen van dreiging en terreur, legt Pieter Cobelens de oplossingen en successen van terreurbestrijding uit. Big data en cyberdefense zijn daar onderdeel van. Overheid en de rechtsstaat vormen de kaders. Pieter Cobelens bespreekt de waarde van privacy. Hoeveel privacy leveren we in? Wat zijn denkbare scenario’s van die verminderde privacy? Hoe weegt dat af tegen de waarde van terreurbeheersing? Tot slot ervaren we zelf in een oefening hoe het is om een aanslag te verijdelen: welke afwegingen zouden wij maken?

Gepresenteerd op 27 november 2018

 

terug naar het overzicht