Wees gewoon eerlijk over risico’s

Wees gewoon eerlijk over risico’s

Volkskrant, 17 maart 2021 | Het is niet verstandig de bevolking in de eerste plaats gerust te willen stellen over het AstraZeneca-vaccin zegt hoogleraar Hedwig te Molder. ‘Vertel ook wat je níét weet.’

(…)

De vraag is dus niet of het vaccin veilig is, de vraag luidt: welke mate van onveiligheid accepteren we om door te gaan met vaccineren? Dat oordeel hangt dus niet alleen af van wetenschappelijke inzichten, het is ook een waardeoordeel.

(…)

Mij valt op dat over vaccins wordt gesproken in absolute tegenstellingen. Het is wel veilig of het is niet veilig. Dat is geen eerlijke voorstelling van zaken. Elk vaccin heeft bijwerkingen. Beweer je iets anders, dan komt het als een boemerang terug.

(…)

Politici kiezen te vaak voor een zwart wit model waarin de suggestie is dat de wetenschap volledig zekerheid biedt. Ze verwijzen kortom naar de experts. Maar in de eerste plaats zijn politici zelf verantwoordelijk voor de afwegingen bij corona maatregelen.

(…)

Als er iets is dat de overheid betrouwbaar maakt, is het dat ze mensen meeneemt in de afwegingen die ze maakt. Het belang hiervan valt niet te onderschatten. Mensen kunnen dat aan, en bovendien hebben ze daar recht op.

Naar alle uit de media berichten